Що це дає простому користувачеві?


1. Статичні "білі" IP-адреси для всіх ваших комп'ютерів (навіть за провайдерським NAT)


Якщо у вашій локальній мережі декілька пристроїв і необхідно забезпечити доступ до сервісів деяких з них зовні, то більше не потрібно викручуватись з прокиданням портів у розділі NAT вашого роутера. Відпадає потреба пам’ятати конфігурацію («так, порт 12345 - це SSH на комп'ютер в спальні, а 14321 – це порт на відеокамеру, яка у спільному коридорі »). Достатньо просто під'єднатися до потрібного пристрою по адресі ipv6, а не як раніше, із вказанням адреси роутера та порту.

2. Ще більша швидкість звантаження торентів

Протокол BitTorrent побудований таким чином, що користувачі, які знаходяться за провайдерським NAT не мають можливості приймати вхідні з'єднання. Тобто вони можуть качати торент файли тільки з тих, хто за таким NAT НЕ знаходиться (тобто має можливість прийняти вхідні з’єднання). Це дуже суттєве обмеження сьогодні, але ситуація погіршуватиметься в найближчі роки тому, що у міру вичерпання IPv4-адрес, все більше провайдерів будуть забирати у користувачів реальні IPv4 і «садити» їх за NAT. В результаті кількість тих, хто роздає і тих, хто качає, що мають зв'язність між собою, буде падати, аж до повної неможливості викачати деякі малопопулярні торенти.
Для тих, хто налаштував IPv6, ця проблема стає цілком неактуальною. У світі IPv6, всі комп'ютери можуть отримати справжні, «білі» IP-адреси.

 

(на картинці із США роздається торент через ipv6)


Щоб використати новий протокол при звантаженні / роздачі торентів, необхідна його підтримка з боку трекера. IPv6 на сьогодні підтримують вже багато трекерів. Просто треба знати, де їх шукати :)
Варто відзначити, що після підключення IPv6, торенти можуть працювати швидше не тільки у тих, хто перебуває за провайдерськими NAT, а у всіх. Вся річ у тому, що маючи налаштований доступ в IPv6-інтернет, ви отримуєте можливість качати з комп'ютерів тих користувачів Мережі, у яких з різних причин немає можливості роздавати файли по IPv4. І нарешті, маючи більше сідів та пірів — отримуєте вищу швидкість.

3. Ще вища швидкість доступу до Інтернет-ресурсів

Якщо ваш провайдер впровадив IPv4 NAT і паралельно з ним нативний IPv6, ви цілком можете виявити, що доступ до інтернет-ресурсів по IPv6 у вас працює набагато швидше, надійніше і безпроблемніше, ніж по IPv4 через NAT.
Пояснення цьому просте: Carrier-grade NAT, тобто трансляція адрес для десятків тисяч абонентів (і зберігання в пам'яті інформації про сотні тисяч встановлених ними з'єднань) - завдання вкрай ресурсомістке навіть для дуже дорогих спеціалізованих провайдерських роутерів. Не дивно, що в години пікового навантаження обладнання, яке відповідає у вашого провайдера за NAT, може виявитися перевантаженим.
У разі ж доступу до будь-якого ресурсу по IPv6, ніякої трансляції адрес не потрібно, провайдером виконується проста маршрутизація без будь-якої обробки пакетів або відстеження відкритих з'єднань, а для цього достатньо набагато менших обчислювальних ресурсів і дешевшого (а значить цілком ймовірно встановленого з достатнім запасом) обладнання.