Нещодавно енергетики з Львівобленерго анонсували новий тип відключень електроенергії – погодинні. Місто поділене на умовні групи районів, які можуть бути без світла до п’яти годин. Згідно їх графіків пропонуються відключення з 7-ї до 12-ї та з 17-ї до 22-ї год. Чи варто хвилюватися, що буде зірвано онлайн-навчання дітей, що будуть перерви в роботі, а ввечері не вдасться подивитися кіно?

Наша відповідь – ні! Бо ще до повномасштабної війни наша компанія зробила важливі напрацювання, щоб Інтернет був безперебійним. Всі наші ключові вузли забезпечені промисловими блоками безперебійного живлення, які здатні надавати резервну електроенергію до восьми годин. Система моніторингу своєчасно сповіщає про відсутність живлення на вузлах, ми точно знаємо час резерву і, якщо є ймовірність того, що електрика буде відсутня довше ніж звичайно, то в оперативному порядку підвозиться і включається бензиновий генератор. Таким чином, коли сигнал по оптиці подається від бази, ви можете бути певні, що він безперебійний. Абонентам, які підключені по технології PON радимо зі свого боку зарезервувати оптичний термінал ONU та роутери мініупсами, які здатні автономно забезпечити клієнтське обладнання. Таким чином можна бути онлайн, навіть при відсутності загального електропостачання.

А що робити тим, хто не підключений оптикою, а звичайною міддю до квартири? Тут теж не варто хвилюватися, адже більшість будинкових вузлів ми ще до повномасштабної війни забезпечили безперебійним живленням до кількох годин. Крім того, в багатьох таких будинках, особливо в старому фонді, паралельно з підключенням по міді вже є доступне оптичне по технології PON.

Станом на сьогодні ми сфокусувалися на модернізації тих ділянок мережі, де ще досі переважає мідна технологія. Оперативно продовжуємо резервувати будинкові комутатори, паралельно прискореними темпами будуємо оптоволоконну PON мережу.

Отже, щоб бути онлайн потрібно: зарезервувати своє клієнтське обладнання, мати заряджені ноутбуки та смартфони, перевестися на оптичне підключення і розповісти про Астру сусідові.